Waar het allemaal begon: Halfweg ‘t Kalfje (1887-1960)
Om te bekijken waar Amstel Boathouse vandaan komt, moeten we meer dan een eeuw terug in de geschiedenis. We komen dan aan rond 1887, bij Halfweg ’t Kalfje.
Volgend jaarpunt >

1887
1887: Eerste schenkvergunning
Na een tijd van verbouwing kreeg Halfweg ‘t Kalfje in 1887 zijn eerste tapvergunning. De uitspanning was de opstapplaats voor de pont die toen nog over de Amstel voer en de verbinding vormde tussen Ouderkerk en Amsterdam. Maar men kon natuurlijk ook gewoon heen en weer van de ene naar de andere oever van de Amstel.
Volgend jaarpunt >

Piet van der Weijde
Na enige tijd werd de uitspanning overgenomen door de garage- en autorijschoolhouder Piet van der Weijde. Hij had meer dan genoeg van autorijles geven en zocht een nieuwe uitdaging in de exploitatie van uitspanning Halfweg ‘t Kalfje. Neefje Peter Koghee werd aangesteld om dit pand, dat tot dan toe voornamelijk bezocht werd door feestende studenten, te helpen verbouwen. Op de pagina van Zuidelijke Wandelweg beschrijft hij wat er door hem heen ging toen hij ‘t Kalfje voor het eerst zag.
Volgend jaarpunt >

1912
1910-1912
Bij Halfweg ‘t Kalfje was het schuitje varen, theetje drinken en als het wat sterkers moest zijn kwam de brandwijn op tafel. Er gebeurde veel spannende dingen rondom Halfweg ’t Kalfje, zo was deze het toneel van de allereerste vliegtocht (zeven minuten) boven Amsterdam. Deze vlucht werd uitgevoerd door Jan Olieslager, ook wel bekend als de ‘Antwerpse vliegduivel’. In 1912 woedde er een brand in de uitspatting. Acht jaar later werd er een auto uit het water getakeld naast het pand.
Volgend jaarpunt >

1936
Ontstaan van het Amstelpark
H.P. Berlage nam diverse parken op, bij het ontwerpen van zijn uitbreidingsplan voor Amsterdam-Zuid. Onder meer een op een uitgestrekt terrein langs de Amstel. Ook de omgeving van Halfweg ‘t Kalfje veranderde. Negen jaar na de start van de invulling van Plan-Zuid ontstond er een economische crisis (1929). Veel mensen verloren hun baan. Als werkverschaffingsproject, liet de gemeente dit park aanleggen. In 1936 werd dit park opengesteld voor het publiek. Vanaf 1949 heette het park Amstelpark.
Volgend jaarpunt >

1960
Van Halfweg 't Kalfje (1887-1960) naar het De Mirandapaviljoen (2016)
Langzaam groeide de pleisterplaats uit tot restaurant en kreeg het in 1960 de naam het De Miranda Paviljoen, een vernoeming naar de wethouder De Miranda die in 1932 ook het De Mirandabad opende. Het bekende Paviljoen ging uiteraard gestaag door met het in de watten leggen van gasten.
Volgend jaarpunt >

1971
Het ontstaan van het Martin Luther Kingpark
Halverwege de jaren ’50 legde men de Nieuwe Utrechtsebrug aan over de Amstel. Deze deelde het park doormidden en er ontstond bebouwing ten zuiden van de brug, het park nam flink in afmeting af. Maar er kwam nieuw groen in de omgeving toen 800 meter verderop de Floriade werd aangelegd (eind jaren zestig tot en met 1972). Het toenmalige Amstelpark kreeg de naam van de in 1968 vermoorde Amerikaanse predikant Martin Luther King. Het gebied van de Floriade kreeg in 1971 de naam Amstelpark.
Volgend jaarpunt >

2016
Opening Amstel Boathouse
Amstel Boathouse is een feit! In de zomer van 2016 werd de naam gewijzigd in Amstel Boathouse. De rijke geschiedenis blijft uiteraard behouden, maar de bedrijfsvoering werd in een moderner jasje gestoken.
Volgend jaarpunt >

2017
2017: Verbouwing Miranda Paviljoen naar Amstel Boathouse
In maart 2017 stond de volgende mijlpaal van het Amstel Boathouse op het programma. Na twee maanden intensief verbouwen is Amstel Boathouse mooier dan ooit. Zowel het event centre als het restaurant zijn grootschalig aangepakt en we zijn heel blij met de terugkeer van de veranda. Net zoals vroeger maar dan groter en nóg mooier. Zo kan er genoten worden van het indrukwekkende en romantische uitzicht over de Amstel. Daarbij is het event centre compleet vernieuwd met een stoere en robuuste uitstraling, beschikkend over glazen daken met veel daglicht.
